De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het door de VS uitgevaardigde inreisverbod voor vluchtelingen en burgers uit zeven moslimstaten verkeerd.
“Ze is ervan overtuigd dat ook de noodzakelijke en vastberaden strijd tegen het terrorisme het niet rechtvaardigt mensen van een bepaalde herkomst of met een bepaald geloof op voorhand als verdacht te bestempelen”, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert zondag in Berlijn.
De overheid gaat nu uitzoeken wat de gevolgen van de immigratiemaatregel zijn voor Duitsers met een dubbele nationaliteit, om zo nodig hun belangen te verdedigen bij de Amerikaanse bondgenoten.
Seibert zei voorts dat Merkel het besluit van Trump “betreurt”. Dat heeft ze de nieuwe president zaterdag ook laten weten in hun telefonisch onderhoud van drie kwartier.
Oppositie wil reactie van Rutte
Regeringspartij PvdA wil een harde reactie van premier Mark Rutte op het Amerikaanse inreisverbod voor de inwoners van zeven moslimlanden. Eerder riepen de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de SP al om een krachtige veroordeling door de minister-president.
PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes wil een debat over de kwestie. Hij vindt het de hoogste tijd dat ook de premier zich krachtig uitspreekt tegen de "walgelijke discriminatie" door de Amerikaanse president Donald Trump, zo twitterde hij zondag. Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, twitterde zaterdagavond al over de ban: ,,Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.''
Volgens D66-leider Alexander Pechtold is de "absurde" maatregel van Trump je reinste discriminatie. SP-leider Emile Roemer twitterde eerder: "Mensen weigeren. Niet om wat ze doen, maar om wat ze geloven. Waar is @MinPres als je 'm nodig hebt?"
GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver vindt dat Rutte zich scherp moet uitspreken en "het voortouw neemt om samen met andere EU-landen een duidelijk statement te maken".
PVV-leider Geert Wilders daarentegen zegt dat een einde van de immigratie uit welk moslimland dan ook ,,precies is wat we nodig hebben''. Ook in Nederland, voegt hij eraan toe in een Engelstalige tweet. Want islam en vrijheid zijn onverenigbaar, aldus Wilders.
Indonesië
Eerder op de dag sprak Indonesië zich ook al uit tegen het nieuwe immigratiebeleid van de VS. Minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi zei zondag de plannen van president Donald Trump om mensen uit een aantal moslimlanden "buitengewoon streng door te lichten'' zeer te betreuren.
Trump zorgde vrijdagavond voor verwarring en chaos door een vergaand decreet uit te vaardigen dat de Amerikaanse grenzen de komende maanden sluit voor vluchtelingen, en die bezoekers uit onder meer Syrië, Irak en Iran de toegang tot de VS voorlopig ontzegt.
Voor Indonesië, dat de grootste moslimpopulatie ter wereld heeft, zijn er geen restricties. Toch maakt Marsudi zich zorgen over de extra zware screening van buitenlanders.
Irak
Ook in Irak is er een reactie op het beleid van Trump. De Iraakse 'Volksmobilisatie' heeft de regering in Bagdad zondag gevraagd Amerikanen die het land in willen tegen te houden en die er al zijn uit te zetten. Dat is een reactie op het besluit van president Trump onder anderen Irakezen reisbeperkingen op te leggen.
De 'Volksmobilisatie' is een coalitie van vooral sjiitische paramilitaire groeperingen, die door Iran zijn bewapend en getraind om tegen Islamitische Staat te vechten. De organisatie kreeg vorig jaar goedkeuring van de Iraakse overheid. De oproep tot een ban voor ingezetenen van de VS werd gedaan door woordvoerder Ahmed al-Assadi.
De commissie Buitenlandse Zaken, die zondag vergaderde, noemde na afloop de door Trump opgelegde reisbeperkingen "oneerlijk'' voor Irak dat in de frontlinie ligt van de oorlog tegen terrorisme. De leden riepen de regering in Bagdad op Amerikanen op dezelfde manier te behandelen.
Twee parlementariërs die anoniem wilden blijven, vertelden dat de regering van plan is te gaan lobbyen om de invloed van het nieuwe Amerikaanse immigratiebeleid op Irakezen te verzachten. Dat is gewenst om de samenwerking in de strijd tegen Islamitische Staat niet te frustreren.
Amerikaanse rechters
Eerder op de dag bepaalden Amerikaanse rechters dat het vastzetten van mensen met geldige visa en verblijfsvergunningen uit onder meer Irak en Iran op Amerikaanse vliegvelden, onwettig is.
Het Amerikaans departement van Binnenlandse Veiligheid heeft in een reactie gezegd dat het "gerechtelijke bevelen zal opvolgen''. De maatregel van Donald Trump om mensen uit zeven moslimlanden geen toegang meer te verlenen tot de VS, verandert echter niet.
De verklaring kwam enkele uren nadat een federale rechter in New York de uitzetting van tientallen reizigers en vluchtelingen uit die betreffende landen had geblokkeerd. Ze zaten vast op Amerikaanse vliegvelden. "Deze personen zijn streng gescreend en zitten in de procedure voor toelating, conform onze immigratiewetgeving en de uitspraak van de rechter.''